Dit jaar organiseren wij voor de tweede keer de Van Marken Dag op zondag 28 augustus van 11.00 tot 17.00 uur in het Agnetapark. Het evenement is vrij toegankelijk en iedereen is welkom. Alle activiteiten vinden plaats rond de vijver in het Agnetapark en bij restaurant Heinde & Ver. 

Het programma Van Marken Dag 2022:

Op het terras bij Heinde & Ver:


 • 10.45 uur  Koninklijke Harmoniekapel Delft (KHD) Octopus
 • 11.00 uur  Opening door de voorzitter van Stichting Museum Van Marken, Lucas van Wees
 • 11.10 uur  Koninklijke Harmoniekapel Delft (KHD) Octopus
 • 11.30 uur  Voordracht Agneta
 • 11.45 uur  Optreden Delftse Troubadours
 • 13:00 uur  Workshop Dansschool Wesseling
 • 14.00 uur  Delfts Kinderkoor
 • 16.00 uur  Optreden Fleetwood Maniacs
 • 17.00 uur  Einde programma

In gebouw De Tent (Heinde & Ver):

 • 12.15 uur: Feestelijke onthulling gerestaureerde panelen Paviljoen van Delftsche Nijverheid
 • Om 13:00, 14:00 en 15:00 uur: Rondleidingen in het gebouw

Van 11:10 uur tot 16:00 uur doorlopend:

 • Gerestaureerde panelen Paviljoen Delftsche Nijverheid
 • Tentoonstelling historische vaandels
 • Maquette DSC
 • Presentatie Stadsarchief Delft
 • MVM video

Om 13:00, 14:00 en om 15:00 uur: 

 • Rondleidingen in het gebouw door Peter Krul, beheerder van Facebookpagina’s Agnetapark, Delftsche Nijverheid en Gistfabriek (verzamelen bij Rozey)

Rondom de vijver:


Van 11:10 uur tot 16.00 uur:

 • Demonstraties en meedoen Sparta
 • Informatie en demonstraties Stromend Bewegen Tai Chi en Qigong (workshop om 14:30 uur)
 • Rolls Royce 
 • Delft vertelt – 3 vertellers over de tijd van de Van Markens, zie ook informatie onderstaand
 • Om 12:00 en om 15:00 uur: rondleidingen door Agnetapark door Jan van der Mast
 • Om 13:30 uur:  Quiz ‘Petje op Petje af’ Jan van der Mast
 • Om 15:00 loopt Showcorps Jong Excelsior door het park

Delft Vertelt: Om 12:00, 13:15, 14:30 en 15:45 uur is “Een arbeider vertelt”, en om 12:30, 13:45 en 15:00 uur is “Het bedrog”, over hoe het zat met Jacques, Agneta en de kinderen van Jacques. De locatie is bij de borstbeelden voor de Drukkerij

 

Markt met kramen van:

 • Isofa, Inloophuis Debora, Maison Neuve, Sparta, Radius, Hortus Botanicus, DSM, Rietveld Theater, Misset wijnen, Delftologie, Museum Van Marken en Foodtruck Noël

Overige activiteiten:
Onze sponsor Zen.nl organiseert om 10.00 uur en om 14.00 uur een proefles meditatie in de cursusruimte aan de Frederik Matthesstraat 45. Informatie en aanmelden via www.zen.nl/delft

 

 

Bekijk hier het programma en de plattegrond: 

Plattegrond en programma VMD 2022

 

Of download met deze knop: 

Plattegrond en programma VMD 2022

 

Deelnemers:

Jan van der Mast is romanschrijver. Nadat hij in 2011 een geheim dagboekje van Jacques van Marken in het Delftse Stadsarchief aantrof, verdiepte hij zich in het leven van het bevlogen ondernemers­echtpaar. Dit leidde tot de roman ‘Agneta’ (2015) en de biografie ‘Jacques van Marken. De eerste sociaal ondernemer van Nederland’ (2019). Jan ziet het als zijn missie om het verhaal van Jacques en Agneta te vertellen. Daarom geeft hij graag rondleidingen door het Agnetapark. Op dit moment werkt Jan aan een boek over het Agnetapark. Inschrijven voor dit boek is mogelijk bij de kraam van Museum Van Marken. Kijk voor meer informatie op janvandermast.nl.

 

De Koninklijke Harmoniekapel Delft is zo’n 140 jaar geleden ontstaan als fabrieksorkest van de Koninklijke Gist- en Spiritusfabriek. Vandaag de dag zijn ze nog steeds een bruisende muziekvereniging met ongeveer 130 muzikanten in twee mooie orkesten en verscheidene ensembles. Vandaag treedt een ad-hoc ensemble voor u op met een speciale compositie van Anneloes Wolters. Meer informatie over deze mooie club: www.harmoniekapel.nl.

 

Delftse Troubadours. Het duo Kees Kouwenhoven en Hans van Wingerde staat al meer dan 25 jaar op de planken. Een sterk punt is het plezier dat ze zelf aan het optreden beleven en dat ze uitstralen naar het publiek. Ze brengen vooral Nederlandstalige liedjes, vrolijke meezingers, maar ook mooie luisterliedjes. Er zijn ook eigen teksten, zoals ‘De Verzamelaar’, het ‘Brillenlied’ en een lied over de Delftse schilder Johannes Vermeer, waarvoor Gregor Bak de muziek schreef. Op de Van Marken Dag zullen ze een aantal liedjes uit dit brede repertoire ten gehore brengen. Omdat het Agnetapark als een heel mooi dorp binnen Delft is, zal ‘Het dorp’ niet ontbreken. Met een knipoog naar café Altijd Gezelligheid eindigen ze hun programma met ‘Het kleine café’.

 

Koorschool Delft biedt gedegen klassiek zangonderwijs op een eigentijdse manier voor kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen. Kinderen krijgen les in verschillende koorklassen. Dat geeft de mogelijkheid om muziek aan te bieden die past bij hun leeftijd en niveau. Naast een goede ontwikkeling van de zangstem leren ze de mooiste, leukste en grappigste liedjes in allerlei talen en leren ze van blad zingen. Voor volwassenen zijn er workshops, masterclasses en koorprojecten waarvoor bekende dirigenten, componisten en zangers uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd. 

 

Peter Krul is beheerder van de Facebookpagina’s Agnetapark, Delftsche Nijverheid, Gistfabriek en Lijm- en Gelatinefabriek. Hij geeft op de Van Marken Dag rondleidingen in het gebouw De Tent, waar nu in de waranda en de grote zaal Heinde & Ver is en in de kegelzaal restaurant Rozey. Verzamelen voor de glazendeuren bij Rozey op de hele uren met ten hoogste 25 deelnemers. Op het hele uur naar binnen, kleine rondleiding, dan dia’s met deskundige uitleg. O.a. kleine geschiedenissen over vaandels, banieren en De Gemeenschapsvlag bij de viering van N.V. Agnetapark 1959. Dan de grote zaal in en naar het toneel voor de panelen en vaandels.

 

Koninklijke DSM is een wereldwijd wetenschappelijk bedrijf in Voeding, Gezondheid en Duurzaam Leven. Voortbouwend op het stevige fundament van zijn voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades, behoort DSM met zijn biotechnologische competenties en expertise momenteel tot de top drie industriële-biotechnologiebedrijven in de wereld. Kennis, business en innovatie komen samen op de in 2018 op initiatief van DSM opgerichte Biotech Campus Delft. Open innovatie tussen kennisinstituten, ondernemers en bedrijven in de biotechnologie leidt tot groei, waardoor de campus een innovatieve hotspot wordt voor biotechproducten en -diensten voor een circulaire, biobased economie.

 

Maison Neuve In 1873 nam de betovergroot-tante Agneta Matthes van Wibo Schepel het initiatief om in Delft de Parfumerie Maison Neuve op te richten. Dit was zeer vooruitstrevend omdat vrouwelijke ondernemers in die periode nog helemaal niet bestonden. Ook onderstreepte de onderneming haar sociale betrokkenheid omdat zij doormiddel van haar parfums een betere bestemming had gevonden voor de alcohol die als restproduct door de Gist en Spiritus werd geproduceerd in een tijd waarin drankmisbruik één van de grootste maatschappelijke problemen in Nederland was. Geïnspireerd door dit mooie verhaal is tien jaar geleden besloten om de Parfumerie Maison Neuve nieuw leven in te blazen. Echtgenote Birgitte Catijn heeft de afgelopen jaren verschillende parfumopleidingen gevolgd bij het beroemde Asfo Grasse instituut. Speciaal voor de Van Marken Dag worden één van haar in Grasse ontworpen geuren in een gelimiteerde oplage uitgebracht. Het is een fresh & woody geur op basis van bergamot, jasmijn, tonkaboon, ceder- en sandelhout. Echt geweldig voor a day at the Park!  

 

De vrijwilligers van ISOFA, de Delftse Interkerkelijke Stichting voor Ondersteuning bij Financiën en Administratie, bieden hulp aan mensen die ondersteuning en begeleiding nodig hebben op financieel en administratief gebied. ISOFA is aangesloten bij het landelijk netwerk Schuldhulpmaatje. De problemen van de cliënten zijn van uiteenlopende aard, maar de nadruk ligt vooral op schuldenproblematiek en het niet goed kunnen omgaan met financiën. Daarnaast is er het ISOFA spreekuur en het inloopspreekuur Poen & Papier. Meer informatie via: www.isofa.nl.

 

Inloophuis Debora is een ontmoetingscentrum voor (ex-)kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden. Ze zijn er voor de inwoners van de gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland. Inloophuis Debora biedt psychosociale steun en ontspannende activiteiten. Neem een kijkje op de website: www.inloophuisdebora.nl. Voor aanmelding of vragen mail je naar: info@inloophuisdebora.nl.

 

Van Beest, Knol & Vermeulen gerechtsdeurwaarders zijn gevestigd in het Park en verzorgen op de Van Marken Dag een leuke minispoorlijn waar volwassenen en kinderen in kunnen meerijden. LAATSTE NIEUWS: Door ziekte kan het treintje helaas dit jaar niet rijden, waardoor dit programmaonderdeel vervalt. Er komt wel een echte Rolls Royce.

 

Gymnastiekvereniging Sparta heeft haar oorsprong in het Agnetapark en geeft op de Van Marken Dag verschillende demonstraties. Sparta biedt lessen aan voor alle leeftijden, voor jongens, meisjes, dames en heren. Het begint met kleutergymnastiek voor kinderen van ongeveer 4/5 jaar. Als de meisjes en jongens ongeveer 6 jaar worden stromen ze door naar een van de meisjes- of jongensgroepen. Voor dames en heren is er naast de turngroep ook een les Fit op Maat 35+, waar bewegen op eigen niveau centraal staat.

 

Stromend Bewegen met Tai Chi, Chineng Qigong en Idogo Qigong. Met elk van deze drie bewegingsvormen kun je jouw welzijn in je eigen hand nemen. De oefeningen zijn eenvoudig te leren en bestaan uit rustige vloeiende bewegingen, waarbij de geest tot rust, het lichaam in beweging en je als mens in het geheel in balans komt. Dit is de basis voor een gezond leven voor jong en oud. Ze zien je graag langskomen voor vrijblijvende informatie en nodigen je uit voor een demonstratie-les. Zie voor meer informatie www.stromendbewegen.nl.

 

Sponsor Zen.nl organiseert twee proeflessen: om 10 uur en om 14 uur in de cursusruimte aan de Frederik Matthesstraat 45. Je krijgt in deze proefles uitleg over zen en een eerste introductie in de beoefening ervan. Bovendien maak je kennis met de leraren, de meditatieruimte en de inhoud van de introductiecursus. De proefles duurt circa 1 uur en 45 minuten. Inschrijven vooraf is noodzakelijk, maar je kunt je op de Van Markendag ook om 9.45 uur of om 13.45 uur melden bij de entree. Je hoeft niets mee te nemen, alleen een soepele broek aan te doen. Aanmelden bij henriet@zen.nl of via www.zen.nl.

 

RADIUS is een centrum voor hedendaagse kunst en ecologie. Radius is gevestigd in de stad Delft en gestationeerd in het pomphuis en waterbassin behorend aan de Delftse watertoren, een historisch rijksmonument en architectonisch herkenningspunt. Met vijfhonderd vierkante meter ondergrondse tentoonstellingsruimte is ons programma toegewijd aan het snijvlak van kunst en wetenschap, met de nadruk op klimaat, ecologie en de leefomgeving. Binnen ons programma verwelkomen we zodoende kunstenaars die urgente ecologische kwesties, waaronder klimaatverandering, vervuiling, de teloorgang van biodiversiteit, milieurechten en sociale rechtvaardigheid benaderen.

 

Showkorps Jong-Excelsior Delft  Het jeugdkorps van de Chr. Showorkesten Delft is opgericht op 13 mei 1953, bestaat al bijna 69 jaar en draagt formeel de naam Showkorps Jong-Excelsior Delft. In 2022 gaan ze de Gemeente Delft vertegenwoordigen bij de jeugdmanifestatie van de Nationale Taptoe in Rotterdam Ahoy. Het jeugdkorps bestaat uit enthousiaste kinderen tussen de 7 en 16 jaar. In het korps lopen slagwerkers, trompettisten, fluitisten, trombonisten, baritonstem en saxofonisten mee. Naast muziek maken houden we ook van gezelligheid. Zo zijn er activiteiten als schaatsen, bingo, film kijken en pannenkoeken eten in het clubhuis!  De jeugd is nog heel hard op zoek naar kinderen die het leuk vinden om met elkaar muziek te maken, dus kom gerust een keer langs om te kijken en luisteren. Om 15:00 loopt Excelsior door het park, start bij De Gemeenschap.

 

Onno Misset (69) van MISSET-WIJNEN werkte gedurende 28 jaar – van 1986 tot en met 2014 – bij Gist-Brocades/DSM, eerst als enzymoloog binnen R&D (Lab III) en later als ‘patent attorney’ binnen de octrooiafdeling. Zijn grote passie voor wijn (sinds de jaren 70) bracht hem ertoe in 2004 MISSET-WIJNEN op te richten. Vooral het geven van cursussen, om zodoende anderen te enthousiasmeren voor wijn, is één van de belangrijkste activiteiten. Daarnaast zijn er in de WebWinkel/Open Garage veel verschillende wijnen te koop. Voor deze Van Marken Dag zijn speciale Van Marken Wijnen te koop!

 

Delftologie richt zich op Delft, maar steeds met een blik op de wereld, het wereldburgerschap in Delft. Vanuit het rijke Delftse verleden kijken naar de toekomst. Delft als historische stad van kennis en techniek als vertrekpunt om die kennis met elkaar te delen en te inspireren en deze toe te passen. Meer informatie via: www.delftologie.nl.

In het Stadsarchief Delft wordt door 19 vrijwilligers hard gewerkt aan het sorteren en nummeren van de fotocollectie van DSM waar ‘De Gist’ in is opgegaan. Het in november 2021 gestarte project heeft als doel de fotocollectie van De Gist toegankelijk te maken voor publiek. De ongesorteerde en zelden bekeken collectie bevat losse foto’s, albums, negatieven en dia’s. Deze worden bekeken, genummerd en in een tijdelijke database geplaatst. Het project heeft al veel bijzondere foto’s opgeleverd waaronder persoonlijke foto’s van de familie Van Marken, de vestigingen in Brugge, Schiedam, beurzen, jubilea, etalages, het Agnetapark en nog veel meer. De foto’s en negatieven worden gedigitaliseerd; scans zullen begin 2023 geplaatst worden op vrijwilligersplatform VeleHanden. Iedereen is dan welkom om mee te helpen beschrijvingen toe te voegen aan de foto’s. Houd de Facebook-pagina van Erfgoed Delft in de gaten voor het laatste nieuws over dit project.

 

Delft Vertelt is een project waarbij via waargebeurde verhalen de ‘kleine geschiedenis’ van de stad vastgelegd wordt. Vier keer per jaar is er een voorstelling in het Rietveldtheater waarbij gewone (en soms minder gewone) Delftenaren hun eigen verhaal vertellen. (www.delftvertelt.nlVertelkring Delft richt zich op het klassieke verhalen vertellen: zonder licht, geluid of theater, gewoon met een goed verhaal, de luisteraar boeien. De verhalen kunnen klassieke legenden, sprookjes of literaire verhalen zijn. (www.vertelkring-delft.nl) Speciaal voor de Van Marken Dag hebben twee vertelorganisaties de handen ineengeslagen om het tijdperk van Jacques en Agneta van Marken tot leven te brengen. Om 12:00, 13:15, 14:30 en 15:45 uur is “Een arbeider vertelt”, en om 12:30, 13:45 en 15:00 uur is “Het bedrog”, over hoe het zat met Jacques, Agneta en de kinderen van Jacques. De locatie is bij de borstbeelden voor de Drukkerij.

In 2019 heeft Noël van Noël Food & Drinks besloten een foodtruck te beginnen. Met al zijn gespaarde geld heeft hij op 16-jarige leeftijd een Piaggio-foodtruck gekocht. Samen met een vriend heeft hij deze volledig opgeknapt tot een echt sfeervolle foodtruck. De eerste zomer was een succes en op veel verschillende evenementen en feesten heeft Noël zijn heerlijke warme broodjes kip mogen maken! 

 

Fleetwood Maniacs brengt een tribute aan Fleetwood Mac. Geïnspireerd door de geweldige songs en snijdende harmonieën. Heb jij zin om te luisteren of lekker mee te zingen met de nummers van Fleetwood Mac? Zoals Go Your Own Way, Don’t Stop en nog veel meer. Te horen en te zien op de Van Marken Dag! De Delftse band bestaat uit Marian Schokker, Marry Groenewegen, Hans Kampers, Ronald van Drunen, Peter Seilberger, Henk Wanders en Wim van Velzen.

 

 

Andere deelnemers: 

Hortus Botanicus

Rietveld Theater

Dansschool Wesseling

 

Sponsors:

 De Van Marken Dag 2022 wordt mogelijk gemaakt door: 

Gemeente Delft 

Fonds 1818

DSM

Fabrique Invent ontwerpt producten voor de professionele en consumentenmarkt. Bij het ontwerpen wordt gestreefd naar een optimale balans tussen vormgeving, produceerbaarheid, functionaliteit en kostprijs. Realistisch en maakbaar.

The Barn is een nieuwe generatie serious game ontwikkelaar. Zij zijn gespecialiseerd in immersieve en effectieve spel oplossingen voor complexe problemen en trainingen. De spellen hebben een zorgvuldige balans tussen leerdoel en spelelementen, zodat de spelers op een aangename en effectieve manier getraind kunnen worden.

Zen.nl

Heinde & Ver

Code

Van Beest, Knol, Vermeulen

 

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

BLIJF OP DE HOOGTE!
Ontvang De Fabrieksbode
Als u uw emailadres opgeeft ontvangt u De Fabrieksbode. Vol met laatste ontwikkelingen, exclusieve acties en meer van Museum Van Marken.
(Wilt u de Fabrieksbode direct ontvangen?
Word dan Vriend!)
Verstuur
Probeer het, u kunt zich op elk moment weer afmelden...
close-link