Het Museum

Het Museum Van Marken, geïnspireerd op het leven en werk van de eerste sociale ondernemer van Nederland, Jacques van Marken, biedt aandacht aan drie thema’s: Historie, Community en Innovatie.

Bezoekers worden meegenomen in de unieke geschiedenis hoe Jacques van Marken (1845-1906) de industriële revolutie in Delft naar zijn hand zette en uitgroeide naar een in binnen- en buitenland bejubelde ‘modelondernemer’. Het museum zal voor bezoekers het gedachtegoed van Van Marken naar het heden brengen door middel van een attractieve en impactvolle bezoekerservaring over ontstaan en ontwikkeling van het Agnetapark en de door Van Marken gestichte fabrieken. De historische verhalen zetten aan tot nadenken over actuele sociale en innovatieve thema’s. Naast een vaste expositie zal gewerkt worden met wisselexposities over uiteenlopende onderwerpen. Het concept van het museum wordt op dit moment verder uitgewerkt en zal binnenkort gepresenteerd worden.

Historie
Jacques van Marken bouwde als een ‘aartsvader’ een indrukwekkend industrieel imperium (Nederlandse Gist & Spiritusfabriek, Calvé-Delft en Lijm- en Gelatinefabriek), en verzon voor zijn werknemers 107 voorzieningen, die nog niet bestonden: ondernemingsraad, pensioen, fabriekskolonie (Agnetapark) etc… Maak kennis met deze visionaire ondernemer en zijn bijzondere echtgenote Agneta, die als een ‘fabrieksmoeder’ over de arbeidersgezinnen waakte, maar ook Maison Neuve leidde en met haar parfums prijzen won in Parijs en Sydney.

Community
Met dit thema wordt aandacht geschonken aan Van Marken als aanjager van sociale, maatschappelijke en culturele netwerken. Niet alleen voor de werknemers van zijn bedrijven, maar ook voor de inwoners van Delft e.o. Nog steeds zijn er verenigingen en netwerken actief die door Van Marken zijn opgezet, waaronder bijvoorbeeld de huurdersvereniging Agnetapark, Koninklijke Harmoniekapel, gymnastiekvereniging Sparta, voetbalvereniging Delft, en de oud-medewerkers van Calvé. Museum Van Marken wil met deze verenigingen en netwerken graag samenwerken. En daarnaast ook nieuwe erfgoedgemeenschappen en netwerken vormen, passend in deze tijd van communitybuilding en groeiende aandacht voor erfgoed.

Innovatie
Met wisseltentoonstellingen en spraakmakende evenementen tonen we welke vooraanstaande rol Delft wereldwijd heden ten dage speelt op het gebied van innovatie: van satellieten tot zonneauto’s, van waterkering tot stormbestendige paraplu’s… Experimenteerdrift zit in het Delftse DNA: de resultaten ervan worden op een prikkelende manier in Museum Van Marken belicht.

Collectie
Van Marken heeft vanaf de start van de Gistfabriek in 1869 ingezien aan welk bijzonder project hij begon en heeft door de jaren heen alles zorgvuldig gedocumenteerd en opgeslagen. De collectie bijzondere objecten is groot. Natuurlijk zijn er veel Delftenaren, die nog in het bezit zijn van bijzondere objecten en/of herinneringen. Mocht u iets hebben wat interessant is voor onze collectie, neemt u dan contact met ons op. Dat kan via info@museumvanmarken.nl