Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta van Marken-Matthes zijn grondleggers van het Nederlandse bedrijfsleven, zoals we het nu kennen;  bevlogen captains of industry, die in het rijtje thuishoren van Philips, Plesman, Fokker, Stork  e.a.

De begrippen marketing en reclame, eind negentiende eeuw nog onbekend, werden door Van Marken tot kunst verheven. In 1897 liet hij een reclamekaravaan met toverlantaarn door het hele land rijden en maakte in dezelfde periode een film ter promotie van de Delftsche sla-olie: de eerste reclamefilm van Nederland. Nieuwe producten werden geshowd op wereldtentoonstellingen of in een Art Nouveau-paviljoen in het Agnetapark.

Van Marken introduceerde het begrip ‘Loon naar werken’. Zijn vurige pleidooi voor een ‘Sociaal ingenieur’ werd via een fan (Tolman) in New York een begrip in de Verenigde Staten: social enginering. Op de wereldtentoonstelling in St. Louis ontving het echtpaar de Grand Prix voor hun sociale arbeid.

BLIJF OP DE HOOGTE!
Ontvang De Fabrieksbode
Wees de eerste die De Fabrieksbode, vol met de laatste ontwikkelingen, exclusieve acties en meer van Museum van Marken, direct in uw Postvak ontvangt.
Blijf op de hoogte
Probeer het, u kunt zich op elk moment weer afmelden...
close-link