Jacques van Marken (1845-1906) was de eerste sociaal ondernemer van Nederland. Hij heeft Delft eind negentiende eeuw wakker gekust. Reeds als Technologie-student besloot hij zich ‘nuttig te maken voor de maatschappij’. In 1869 – 24 jaar oud – richtte hij de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek NV op (het latere Gist-Brocades), inmiddels opgegaan in DSM.

Vier jaar later startte hij met echtgenote Agneta de parfumfabriek Maison Neuve. In 1883 richtte hij met 400.000 gulden startkapitaal de NOF op (late Calvé), omdat hij als scheikundig ingenieur kansen zag voor nieuwe producten als margarine en tafel-olie. Weer twee jaar later stond hij aan de wieg van de Lijm- en Gelatinefabriek. In 1891 begon hij Drukkerij Van Marken NV. Alle fabrieken tezamen noemde hij de Delftsche Nijverheid.
In 1884 starten Jacques en Agneta met de bouw van het Agnetapark. Het doel van de hiervoor opgerichte onderneming Gemeenschappelijk Eigendom was: ‘Het bouwen en verhuren van gezonde woningen, kosthuizen, werkplaatsen, winkels, wasch- en badinrichtingen, op door haar te kopen gronden in het Agnetapark.’ Het kan als het eerste tuindorp van Nederland worden gezien; dit principe zou in de eerste helft van de 20e eeuw vaker worden toegepast in woningbouwprojecten. Het park werd door de bekende landscapsarchitect Louis Paul Zocher ontworpen. De architecten van de gebouwen waren onder andere E.H. Gugel en F.M.L. Kerkhoff.
Een uitgebreide historische beschrijving van het leven van Jacques van Marken is te vinden in de door Jan van der Mast geschreven biografie:
.