Ontwikkelingen Hortus Botanicus
8 juli 2022De Fabrieksbode 141/2 online
25 augustus 2022Zoals waarschijnlijk bekend heeft de Stichting Museum Van Marken in 2020 een bijzondere schenking ontvangen van het echtpaar Aad en Toni Van der Meer. Namelijk 37 panelen die de basis vormden van het ‘Paviljoen van Delftsche Nijverheid’, uit 1900.
Na een succesvolle crowdfunding-actie in 2021 konden we de beschilderde canvas doeken van die panelen halen en ze laten ‘conserveren’ (ontsmetting van schimmels en verwijdering van resten organisch materiaal van buitenaf). Zodat ze gered waren van verder verval. Het betrof 36 fraai beschilderde doeken die aan de buitenzijde van het Paviljoen waren te zien en 36 doeken met een eenvoudiger beschildering die aan de binnenzijde waren te zien. Museum Prinsenhof hadons ondertussen het mooie aanbod gedaan om al die geconserveerde doeken (aangebracht op circa 17 ‘tubes’) bij hen op te slaan. De originele, zware, houten frames waarop de canvas doeken waren aangebracht zijn opgeslagen. Of die later alsnog hergebruikt gaan worden, is nog niet bekend.
Lion&Tiger
De conservering van de doeken werd uitgevoerd door Lion&Tiger. Dit restauratieatelier had kort na de schenking van de panelen al eens een uitgebreide analyse opgesteld van de staat waarin ze verkeerden én de mogelijke aanpak van herstel en zou gedurende het verdere verloop van het ‘panelen-project’ met ons optrekken.
Door een financiële bijdrage van DSM Delft én het Ondernemersfonds Delft konden we Lion&Tiger de opdracht geven om twee canvas doeken te restaureren (afmeting: 3.37 mtr. hoog x 0.73 mtr. breed). Het betrof hierbij een doek met Hollands landschap én een doekmet Art Nouveau ornamenten en de productnaam ‘Spoeling’ (een bijproduct bij de productie van gist).
Enkele weken geleden zijn die twee gerestaureerde doeken door Lion&Tiger op nieuwe aluminium spieramen gespannen, zodat we weer twee complete panelen hadden. Dat opspannen gebeurde bij de firma Heijmerink Wagemakers in Vianen. Zij hadden een interessante offerte uitgebracht voor twee zogenaamde ‘klimaatboxen’, waarin de panelen worden aangebracht om ze te beschermen tegen temperatuur en vochtwisselingen. Dit bedrijf bleek een zeer betrokken en oplossingsgerichte partner voor ons. De financiering vande twee klimaatboxen werd door Emy Pelt-Jellema verzorgd; haar vader was na de Tweede Wereldoorlog directeur bij de NG&SF.
De assemblage van de klimaatboxen is ondertussen afgerond en de panelen zijn er in aangebracht. Een belangrijke mijlpaal binnen het hele project!
Bewonderen
Op zondag 28 augustus zullen de gerestaureerde doeken voor het eerst te bewonderen zijn, op de tweede Van Marken Dag. Projectleider Marcel van Dien is dan aanwezig om een toelichting te geven. De verwachting is dat ze medio 2023 te zien zullen zijn in de publieksruimte van het Stadskantoor in Delft. Aan andere plaatsingen wordt nog gewerkt.
Zoals hierboven vermeld liggen de andere geconserveerde doeken opgeslagen bij MuseumPrinsenhof. Of die uiteindelijk ook gerestaureerd gaan worden is nog onduidelijk. Het is een kostbaar proces én er moet een plek voor zijn, die bovendien aan een aantal minimale voorwaarden moet voldoen. Roel van Dorsten (van Click Visuele Communicatie) heeft begin 2020 alle panelen gefotografeerd, dus we kunnen ook replica’s maken.
Voor mensen die het hele verhaal van het Paviljoen én de panelen willen weten, zijn er twee ‘Basisdocumenten’ (in tekst en in beeld) opgesteld door Projectleider Marcel van Dien. Hier leest u de tekst en hier bekijkt u het beeld.
De verwachting is dat Marcel van Dien in het najaar door Jan van der Mast over het project geïnterviewd gaat worden tijdens een aflevering van ‘De Stoel’.