Red de Van Marken panelen!

Stichting Museum Van Marken heeft 37 panelen uit 1900 geschonken gekregen die de basis vormden van het ‘Paviljoen van Delftsche Nijverheid’. Wij willen de daarop aangebrachte, fraai beschilderde canvasdoeken, restaureren en bewaren voor het nageslacht. Helpt u mee dit mogelijk te maken?

Paviljoens

Van Marken heeft enkele Paviljoens laten maken om o.a. de producten van zijn fabrieken in binnen- en buitenland te exposeren en promoten. Het Paviljoen voor binnenlands gebruik was ongeveer 10 bij 7 meter groot en werd in 1900 voor het eerst geplaatst op een Landbouwtentoonstelling in Deventer. Tot op heden hebben we vervolgens plaatsingen van dit Paviljoen gevonden in Purmerend (1900), Wageningen (1901), Leeuwarden (1902), Groningen (1903), Meppel (1906) en Den Haag (1907).

paviljoen op het Malieveld Den Haag 1907

De doeken op de panelen zijn zeer artistiek in art nouveaustijl beschilderd. Een aantal met Hollandse landschappen, andere met ornamenten en met de namen van de ‘Delftsche’ producten. De producten, die als het fabrieksmerk ‘Delfia’ aan de man werden gebracht, waren onder andere ‘Beendermeel’, ‘Grondnotenmeel’, ‘Spoeling’, ‘Sesamemeel’, ‘Sesamekoeken’, Grondnotenkoeken  en ‘Veekoek’. Een paneel is circa 3,40 meter hoog en 75 centimeter breed. Een paneel is opgebouwd uit een houten frame waarop aan voor- en achterzijde beschilderd canvasdoek is aangebracht. Er zijn totaal 37 panelen: 20 panelen met een productnaam, 14 panelen met een landschap en 3 panelen met koren (graan).

fragment linkerzijde paviljoen

Schenking panelen

Stichting Museum Van Marken heeft in 2020 een bijzondere schenking ontvangen van het echtpaar Aad en Toni van der Meer; de 37 panelen die de basis vormden van het hierboven beschreven ‘Paviljoen van Delftsche Nijverheid’. De panelen lagen tientallen jaren in een kas bij hun huis in Sion opgeslagen. Die panelen zijn dus maar liefst 121 jaar oud! Hoe de panelen ooit in het bezit van de familie zijn gekomen wordt nog onderzocht.

Conservatie en restauratie

Om de doeken op de panelen te kunnen restaureren moesten ze eerst ‘geconserveerd’ worden. Dat wil zeggen: ontdaan van schimmels en andere aantasting. Deden we dat niet, dan zou het canvas én de beschildering erop steeds verder desintegreren. Dat willen we natuurlijk voorkomen en vandaar de actie; ‘Red de Van Marken panelen!’ Dankzij de vele donaties die de crowdfundingsactie heeft opgeleverd is inmiddels zeker dat de canvas doeken behouden kunnen blijven. Stichting Museum Van Marken heeft opdracht gegeven aan restauratieatelier Lion & Tiger om de canvas doeken te conserveren en deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Wij zijn hier heel blij mee en danken alle gulle gevers van harte voor hun bijdrage! Inmiddels zijn de doeken van de houten frames gehaald en zijn alle canvas doeken geconserveerd. De geconserveerde doeken zijn (tijdelijk) ondergebracht bij Museum Prinsenhof Delft en zijn daar opgeslagen. DSM heeft de volledige restauratie van twee panelen mogelijk gemaakt en deze restauratiewerkzaamheden zullen in het najaar afgerond zijn.

Omdat er nog geen financiële dekking voor de restauratie van de overige 35 doeken en de restauratie van de houten frames is laten wij de actie Red de Van Marken panelen graag nog doorlopen. Wilt u daaraan bijdragen dan waarderen wij dat zeer! Laten we met elkaar zorgdragen voor dit bijzondere stuk ‘Delftsch Erfgoed’! En doneer via onze website op rekening: NL85 RABO 0333 5790 03 t.n.v. Stichting Museum Van Marken o.v.v. ‘panelen‘.

Gebruik de onderstaande link voor uw donatie. Stichting Museum Van Marken heeft een Culturele ANBI status, waardoor het ook belastingtechnisch aantrekkelijk is om te doneren. Zie voor meer informatie hierover hier op onze website.

Wilt u onze actie steunen? Klik dan hier om naar de webwinkel te gaan.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?