Red de Van Marken panelen!

Stichting Museum Van Marken heeft 37 panelen uit 1900 geschonken gekregen die de basis vormden van het ‘Paviljoen van Delftsche Nijverheid’. Wij willen de daarop aangebrachte, fraai beschilderde canvasdoeken, restaureren en bewaren voor het nageslacht. Helpt u mee dit mogelijk te maken?

Paviljoens

Van Marken heeft enkele Paviljoens laten maken om o.a. de producten van zijn fabrieken in binnen- en buitenland te exposeren en promoten. Het Paviljoen voor binnenlands gebruik was ongeveer 10 bij 7 meter groot en werd in 1900 voor het eerst geplaatst op een Landbouwtentoonstelling in Deventer. Tot op heden hebben we vervolgens plaatsingen van dit Paviljoen gevonden in Purmerend (1900), Wageningen (1901), Leeuwarden (1902), Groningen (1903), Meppel (1906) en Den Haag (1907).

paviljoen op het Malieveld Den Haag 1907

De doeken op de panelen zijn zeer artistiek in art nouveaustijl beschilderd. Een aantal met Hollandse landschappen, andere met ornamenten en met de namen van de ‘Delftsche’ producten. De producten, die als het fabrieksmerk ‘Delfia’ aan de man werden gebracht, waren onder andere ‘Beendermeel’, ‘Grondnotenmeel’, ‘Spoeling’, ‘Sesamemeel’, ‘Sesamekoeken’, Grondnotenkoeken  en ‘Veekoek’. Een paneel is circa 3,00 meter hoog en 75 centimeter breed. Een paneel is opgebouwd uit een houten frame waarop aan voor- en achterzijde canvasdoek is aangebracht. Er zijn totaal 37 panelen: 20 panelen met een productnaam, 14 panelen met een landschap en 3 panelen met koren (graan).

fragment linkerzijde paviljoen

Schenking panelen

Stichting Museum Van Marken heeft in 2020 een bijzondere schenking ontvangen van het echtpaar Aad en Toni van der Meer; de 37 panelen die de basis vormden van het hierboven beschreven ‘Paviljoen van Delftsche Nijverheid’. De panelen lagen tientallen jaren in een kas bij hun huis in Sion opgeslagen. Die panelen zijn dus maar liefst 121 jaar oud! Hoe de panelen ooit in het bezit van de familie zijn gekomen wordt nog onderzocht.

Conservatie en restauratie

Om de doeken op de panelen te kunnen restaureren moeten ze eerst ‘geconserveerd’ worden. Dat wil zeggen: ontdaan van schimmels en andere aantasting. Doen we dat niet, dan zal het canvas én de beschildering erop steeds verder desintegreren. Dat willen we natuurlijk voorkomen en vandaar nu de actie; ‘Red de Van Marken panelen!’

Voor het conserveren is circa € 18.000,- nodig. Dit willen we voor een belangrijk deel door crowdfunding zien binnen te halen. Laten we met elkaar zorgdragen voor dit bijzondere stuk ‘Delftsch Erfgoed’! En doneer op rekening: NL85 RABO 0333 5790 03 t.n.v. Stichting Museum Van Marken o.v.v. ‘panelen’. Gebruik de onderstaande link voor uw donatie. Stichting Museum Van Marken heeft een Culturele ANBI status, waardoor het ook belastingtechnisch aantrekkelijk is om te doneren. Zie voor meer informatie hierover hier op onze website.

Wilt u onze actie steunen? Klik dan hier om naar de webwinkel te gaan.

Red de Van Marken panelen!

door Radomir van Dalen

Delft, Nederland

Stichting Museum Van

Opgehaald percentage :
45.07%
18.000,00
Doel Bedrag
45
Dagen te gaan
8.113,11
Opgehaalde Bedrag