Boekpresentatie ‘Ieder uur een woord, een daad’
26 juni 2023De Fabrieksbode 142/2 online
29 augustus 2023Op zondag 27 augustus wordt de derde Van Marken Dag georganiseerd. Rondom de vijver in het ‘Oude Park’ en in het gebouw van Heinde & Ver (‘De Tent’) valt er van 11:00 uur tot 17:00 uur heel wat te beleven. Graag nemen we je mee in het verloop van de dag! Klik hier voor het gedetailleerde programma.
Onthulling beeld
Om 13:00 uur onthult de burgemeester in het gebouw Heinde & Ver het gerestaureerde Ceresbeeld. Het beeld was onderdeel van ‘een monumentale drinkfontein’ die in 1891 door bakkersleerlingen werd geschonken als dank voor een door de NG&SF georganiseerde cursus. Het beeld had in de vorige eeuw een prominente plek in het Agnetapark. Vanwege het 150-jarig bestaan van het parfumeriemerk Maison Neuve (een initiatief van Agneta) zullen hieraan voorafgaand een porseleinen bord en schilderij onthuld worden.
Wat valt er te doen?
De dag wordt om 11:00 uur op het buitenpodium geopend door Lucas van Wees, de voorzitter van de Stichting Museum Van Marken. Om 16:00 uur wordt op datzelfde podium afgesloten met een optreden van de band Guz & Friends.
In die tussentijd is er heel veel te beleven. Zo zijn er optredens van shantykoor IJgenweiss uit Berkel en Rodenrijs, het Pica Trio en Excelsior. En is er een workshop stijldansen, een ‘Microtheater’ van toneelvereniging De Flits en een demonstratie van een brandweer-stoomspuit uit 1908. U kunt ook weer een ritje maken met de Rolls Royce uit 1932. Speciaal voor deze dag schreef troubadour Fred van Geest een ‘Van Markenlied’; we zijn heel benieuwd. Ook Delft Vertelt is weer aanwezig en zal een aantal facetten uit het leven van Jacques en Agneta belichten.
Voor de kinderen is er ook een aantrekkelijk programma met o.a. de koorschool, de Dance for Life Studio, breakdance, armbandjeskraam, én de mogelijkheid om geschminkt te worden.
Binnen is er een presentatie te zien over het maken en gebruiken van gist. Daar presenteren zich ook Delfia Batavorum en het Stadsarchief Delft. Evenals voorgaande jaren zijn daar ook nu enkele presentaties van oude foto’s en toverlantaarnplaatjes.
In een tent buiten staat onze tentoonstelling over het leven en werk van de Van Markens. Hun leven en werk staat ook centraal in de quiz ‘Petje op, Petje af’, gepresenteerd door Jan van der Mast. Die verzorgt ook een architectuur-rondleiding door het park. En dan is er nog een bijzondere wedstrijd: wie maakt de lekkerste arretjescake? U kunt uw cake inleveren vóór 12:00 uur bij de stand voor restaurant Miss Maddy. De foodtruck van Noël staat ook weer geparkeerd, én er is een poffertjes-(bak)fiets en een ijswagen. In Heinde & Ver kunt u terecht voor drankjes.
Tenslotte zijn er een groot aantal kraampjes van talrijke organisaties uit Delft. Zoals dsm-firmenich, BOEi, Maison Neuve, de Laatste Eer, Hortus Botanicus, Buitenkweek, Stromend Bewegen, Radius, Molen de Roos en Rietveldtheater. Voor Oud-Parkianen is in Miss Maddy in de middag voor de derde keer een reünie.
Kraam Museum Van Marken
Aan de kraam van Museum Van Marken kunt u niet alleen terecht voor informatie, maar ook voor boeken van Jan van der Mast, waaronder het nieuwste boek ‘Ieder uur een woord, een daad’. En voor wandelkaarten en (ingelijste!) ansichtkaarten. Ook is er Van Marken Olijfolie en is Onno Misset aanwezig met Van Marken Wijnen. Van beide producten komt een deel van de opbrengst ten goede aan het museum.
Traditie
De dag is de voorzetting van een traditie. Een traditie die begon met een groot zomerfeest op woensdag 30 juli 1884. In ons streven om het gedachtegoed van Jacques en Agneta van Marken onder de aandacht te houden is in 2021 het initiatief ontstaan om het zomerfeest nieuw leven in te blazen en om te dopen tot ‘Van Marken Dag’. De derde Van Marken Dag die nu voor de deur staat is weer grootser van opzet dan vorig jaar; mede dankzij financiële bijdragen van dsm-firmenich, De Laatste Eer, Fonds 1818, de Gemeente Delft en sponsors uit het Park.
Sponsors bedankt!
De dag wordt mogelijk gemaakt dankzij onze hoofdsponsors DSM-FIRMENICH, De Laatste Eer, Heinde & Ver, Lijn 1, Van Beest, Knol & Vermeulen en voorts dankzij subsidies van de Gemeente Delft en Fonds 1818.