Van Marken Dag bij Omroep Delft
29 juni 2022Restauratie eerste canvas doeken afgerond
1 augustus 2022Paviljoen het Groene Lab
Stichting Museum Van Marken, Expertise Platform Water en de Hortus Botanicus van de TU Delft werken samen aan twee projecten die mede mogelijk gemaakt zijn door Stichting Gebiedsfonds Delft Technology Park en provincie Zuid-Holland. Het project ‘Paviljoen het Groene Lab’ zal de geschiedenis van de Van Marken fabrieken en de Hortus Botanicus zichtbaar maken in een circulair paviljoen dat deze zomer klaar zal zijn en geïnspireerd is op de oude Van Marken paviljoens. Het paviljoen biedt ruimte voor exposities over de geschiedenis van de Hortus Botanicus en Van Marken en ontmoetingen. Vanuit project Het Groene Lab zijn door leerlingen van het Mondriaancollege plantenbakken gemaakt bij het paviljoen waar olie-leverende planten staan. In het verlengde van het project hebben ze ook nog 20 andere dezelfde bakken voor de hortus gemaakt waar andere technische planten in staan zoals vezel-, verf- en suiker- en zetmeelplanten. Een extra motivatie om deze mooie tuinen te bezoeken!
Oud en nieuwe trekvaartroutes terug op de Delftse Schie
Het project ‘Oude en nieuwe trekvaartroutes terug op de Delftse Schie’ heeft als doel de historische trekvaarten door Delft weer zichtbaar en herkenbaar te maken met vaar-, fiets- en wandelroutes langs oude, huidige en nieuwe op- en afstapplaatsen. Van Marken vestigde in de 19e eeuw veel van zijn bedrijven langs de Schie, sinds de 17e eeuw de industriële ader van Delft en omstreken. Rond de eeuwwisseling volgden ook universiteitsgebouwen en andere bedrijven. De geschiedenis van de trekvaarten in Delft wordt nieuw leven ingeblazen met diverse op- en afstapplaatsen langs het Rijn-Schiekanaal, informatieborden, vaar-, fiets- en wandelroutes met uitleg over de plekken en arrangementen. Bij de entree van de Hortus Botanicus aan de Kanaalweg is inmiddels een nieuwe op- en afstapplek gerealiseerd.
Ontmoetingspunt Willem van Oranje
Ter gelegenheid van de realisatie van de Willem van Oranje Spoortunnel wordt in de Hortus Botanicus een ontmoetingspunt gerealiseerd voor Delftenaren en bezoekers aan Delft in de vorm van een fontein. Deze fontein komt bij de nieuwe ingang aan de Kanaalweg met de nieuwe aanlegplaats voor rondvaartboten, tegenover het te realiseren paviljoen. Meteen na binnenkomst wordt de fontein, met alle prominente Delftenaren die de stad mede hebben vormgegeven, het kloppende hart van de tuin. De fontein wordt voorzien van historische figuren die allemaal een belangrijke relatie hebben met de stad Delft. Delft heeft immers veel belangrijke figuren in de geschiedenis voortgebracht. Onder deze historische figuren zijn ook het echtpaar Jacques van Marken en Agneta Matthes. De beeldengroep wordt gemaakt door beeldhouwer Richard de Vrijer.