Community

‘Gemeenschapszin’ en ‘verbroedering’ stonden hoog in het vaandel van het echtpaar Van Marken. Tien jaar na de oprichting van de Gistfabriek werkten ze hun ‘lievelingsdenkbeeld’ uit: een woonpark naast de fabriek waar arbeiders met hun gezinnen konden uitgroeien tot betere burgers in de maatschappij. 

Het ontstaan van het Agnetapark is een uniek verhaal. Landschapsarchitect L.P. Zocher ontwierp een ‘lusthof’ met 78 woningen. Met dit project werd een nieuwe maatschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkeling ingezet, die ook buiten Nederland toonaangevend was. Bijzonder was dat de Van Markens als directie-echtpaar tussen hun arbeiders wilden wonen. Ze waren overtuigd dat direct contact tussen bevoorrechten en minder bevoorrechten zou leiden tot ‘meer begrip, waardering en verzoening’.

De sociale binding werd gestimuleerd door het oprichten van verenigingen: Harmoniekapel, gymnastiekvereniging Sparta (voor dames Olympia), Florialia, zangkoor Vooruit, kegelclub Acht om de lange etc. Van Marken vierde zijn verjaardag (30 juli) als een Koningsdag en noemde dat ‘Gemeenschapsdag’. Bij de laatste editie in 1905 waren er 12.000 bezoekers in het Agnetapark.