Museum Van Marken is door een schenking van Peter van den Berg in het bezit gekomen van het zogenaamde ‘Beeld op de Bakkersfontein’ dat van 1890 tot waarschijnlijk omstreeks 1950 in het Agnetapark heeft gestaan. Het betreft een zinken beeld dat is vervaardigd door de Delftse firma Braat.
In 1889 organiseert de NG&SF in Delft als aanzet voor een bakkerijvakschool een bakkerscursus voor bakkersleerlingen uit het hele land, waar alle kneepjes van het bakken van brood en het juiste gebruik van gist uit de doeken worden gedaan. De veertiendaagse cursus is gratis en er doen ruim vijftig leerlingen mee; ook voor kost en inwoning wordt gezorgd.
Wetenschappers van de NG&SF worden ingezet als ‘leermeester’. Dr. Beijerinck geeft voordrachten over bacteriologie en het verbouwen van graan. De Leidse hoogleraar Wijsman wordt ingehuurd om scheikunde te doceren. De lezingen zijn ’s ochtends; in de middaguren zijn er prakÂtische lessen in een speciaal daartoe in de fabriek ingerichte bakkerij, waar buitenÂlandse bakkers hun vakkennis overbrengen aan de drieënvijftig cursisten; onder wie één meisje.
Als dank voor de door de NG&SF georganiseerde cursus bieden de leerlingen als cadeau ‘eene monumentale drinkfontein’ aan. In 1890 wordt de fontein die is vervaardigd in de ‘Koninklijke Fabriek van zink-werken Fa. Braat’ geplaatst en in 1891 wordt de fontein feestelijk overgedragen.
Museum Van Marken heeft een document gemaakt dat in hoofdlijnen de geschiedenis van het beeld en van de makers beschrijft en verslag doet van het herstel dat is uitgevoerd.
U kunt het document hier downloaden:
Beeld op de Bakkersfontein
of hier inzien: