150 jaar Gist Experience
6 februari 2020150 jaar eerste gistbeslag
20 april 2020De door Museum Van Marken uitgebrachte Fabrieksbodes zijn u ook online op deze website in te zien. De Fabrieksbode verschijnt in principe vier keer per jaar.
Op 20 april 1870 kookt Jacques van Marken met 36 arbeiders voor het eerst gistbeslag. Vier dagen later schept de trotse directeur met Agneta de droge gist uit de beslagkuipen en brengt het met een koetsje naar de Haagse Broodfabriek. Van Marken beschouwde de 20e april als de ‘geboortedag’ van zijn fabriek en gebruikte altijd deze datum bij jubileumfeesten. Sinds de start van het initiatief is er veel gebeurd, zijn er heel veel positieve ontwikkelingen rondom het museum en sluiten veel mensen zich bij het initiatief aan.
Om onze Vrienden op de hoogte te houden wordt een nieuwsbrief uitgeven onder naam ‘De Fabrieksbode’. Onder deze naam verzorgde Van Marken jarenlang een weekblad voor al zijn personeel. Op 20 april is de nieuwe versie als ‘Nieuwsbrief van Museum Van Marken’ voor de eerste keer verschenen, het eerste nummer van de 138ste jaargang.
Wilt u de Fabrieksbode direct ontvangen, meld u dan aan als Vriend!
De reeds verschenen Fabrieksbodes zijn in te zien op deze pagina.