Trots om aan te mogen kondigen: Stichting Museum Van Marken viert feest voor een ieder die niet op vakantie is op 1 augustus aanstaande! Het wordt een bescheiden samenzijn op de vroeger druk bezochte ‘Gemeenschapsdag’ (de verjaardag van Jacques werd in het verleden groots gevierd op 30 juli). Jacques en Agneta Van Marken wisten al snel dat een succesvol bedrijf valt of staat met het welzijn van haar werknemers. Zij deden er ook alles aan om het hen aan niets te laten ontbreken. Vandaag de dag zijn er nog bedrijven en verenigingen in Delft te vinden die ontstaan zijn ten tijde van de Van Markens. Omdat niet alleen Jacques maar zeker ook Agneta belangrijke stappen zette voor het welzijn van haar werknemers noemen we deze nieuwe feestdag: ‘De Van Marken Dag’.

Wij hebben een aantal deelnemers uitgenodigd om deze dag met ons te vieren, zij zijn ontstaan in de tijd van Van Marken of ze hebben een link met de fabrieken of vervullen een belangrijke rol in de Delftse gemeenschap. Ook bedrijven die gevestigd zijn in het park zijn benaderd voor deelname of sponsoring.

We heten u van harte welkom op zondag 1 augustus tussen 12:00 en 16:00

Deelnemers aan de Van Marken Dag zijn: Museum Van Marken, Heinde & Ver, Koninklijke Harmonie Kapel Delft, Gymnastiekvereniging Sparta, Something Extra, Jan van der Mast, Inloophuis Debora, ISOFA schuldhulpmaatje, Delftse Molen de Roos, Stromend Bewegen Tai Chi en Chi Neng Qigong, DSM, The Barn, Van Beest en straatmuzikanten Ton van Graas en Ferry Vane.

De activiteiten vinden plaats rond de vijver van het oude park. Op het grasveld aan de zuidzijde zullen er marktkramen zijn van de Koninklijke Harmoniekapel, Gymnastiekvereniging Sparta, Inloophuis Deborah, schuldhulpverlening Isofa, Molen de Roos, Museum Van Marken en Jan van der Mast. DSM is hier ook aanwezig en zal meer laten zien en vertellen over de Biocampus. The Barn, een van de bedrijven die gevestigd zijn in de gebouwen van het Agnetapark, zal in een kraam bij Heinde & Ver zijn activiteiten laten zien. Van Beest deurwaarders (gevestigd in het Park) zorgt voor een minispoorlijntje langs de Zocherweg aan de noordzijde van het terrein.

Het geheel wordt een gezellig sociaal samenzijn waar Jan van der Mast een aantal voordrachten en (tegen een kleine vergoeding) rondleidingen door het park verzorgt en een andere gids je meeneemt voor een rondleiding in De Tent (waar nu restaurants Heinde & Ver en Rozey te vinden zijn). Hier zal een kleine tentoonstelling zijn van een aantal objecten die in het bezit zijn van Museum Van Marken, met een aantal panelen van het Paviljoen van Delftsche Nijverheid als belangrijkste onderdeel. Wij hopen u daar iets van te kunnen laten zien in de vorm van beelden of replica’s. Ook is waarschijnlijk het zojuist verworven ‘beeld op de bakkersfontein’ te zien. Tevens is er een diapresentatie met oude foto’s die ook door de gids verzorgd wordt. Het gebouw en het terras van Heinde & Ver zijn geopend, maar u kunt er in verband met de geldende coronamaatregelen tot 17:00 uur helaas geen consumpties bestellen.

We hopen om in dit rare jaar met de eerste Van Marken Dag een begin te mogen maken voor een nieuwe Delftse traditie, omdat het verhaal van deze sociaal ondernemers nooit vergeten mag worden en een inspiratiebron mag zijn voor alle volgende generaties in Delft en ver buiten haar grenzen!

Coronamaatregelen:

Inmiddels is het duidelijk dat het mogelijk is de dag op een verantwoorde manier door te laten gaan met de huidige coronamaatregelen. Concessie die we hebben moeten doen is dat Heinde & Ver wel geopend is voor rondleidingen en tentoonstelling, maar geen consumpties mag serveren tijdens de Van Marken Dag. Vanaf 17:00 uur is het weer mogelijk om iets te bestellen en uiteraard kunt u ‘s avonds in Heinde & Ver eten. We stellen de medewerking van Heinde & Ver zeer op prijs!

Omdat Corona nog niet voorbij is vragen wij u om alleen te komen als u geen Corona-verschijnselen heeft. Tijdens uw bezoek dient u altijd anderhalve meter afstand te houden en de looprichting (met de klok mee om de oude vijver) te respecteren. Bij de ingangen van het terrein rond de vijver (aangegeven met rode stip op plattegrond) worden bezoekers opgevangen en gevraagd de handen te desinfecteren en een gezondheidscheck te doen.

Plattegrond met looprichting

Deelnemers:

Jan van der Mast is romanschrijver. Nadat hij in 2011 een geheim dagboekje van Jacques van Marken in het Delftse Stadsarchief aantrof, verdiepte hij zich in het leven van het bevlogen ondernemers­echtpaar. Dit leidde tot de roman ‘Agneta’ (2015) en de biografie ‘Jacques van Marken. De eerste sociaal ondernemer van Nederland’ (2019). Jan ziet het als zijn missie om het verhaal van Jacques en Agneta, die Delft eind 19e eeuw wakker hebben
gekust, te vertellen. Daarom geeft hij graag rondleidingen door het Agnetapark. In 2018 riep Jan dat er een Museum Van Marken zou moeten komen. Hij is ontzettend trots dat er zoveel mensen zijn, die bezig zijn dit te verwezenlijken. Voor meer info: janvandermast.nl

De Koninklijke Harmoniekapel Delft is zo’n 140 jaar geleden ontstaan als fabrieksorkest van de Koninklijke Gist- en Spiritusfabriek en is vandaag de dag nog steeds een bruisende muziekvereniging met ongeveer 130 muzikanten in twee mooie orkesten en verscheidene ensembles. Vandaag treedt een ad-hoc ensemble voor u op met een speciale compositie van Anneloes Wolters. Mocht u meer informatie zoeken over onze mooie club: info@harmoniekapel.nl of www.harmoniekapel.nl

Koninklijke DSM is een wereldwijd wetenschappelijk bedrijf in Voeding, Gezondheid en Duurzaam Leven. Voortbouwend op het stevige fundament van zijn voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades, behoort DSM met zijn biotechnologische competenties en expertise momenteel tot de top drie industriële-biotechnologiebedrijven in de wereld. Kennis, business en innovatie komen samen op de in 2018 op initiatief van DSM opgerichte Biotech Campus Delft. Open innovatie tussen kennisinstituten, ondernemers en bedrijven in de biotechnologie leidt tot groei, waardoor de campus een innovatieve hotspot wordt voor biotechproducten en -diensten voor een circulaire, biobased economie.

De vrijwilligers van ISOFA,de Delftse Interkerkelijke Stichting voor Ondersteuning bij Financiën en Administratie, bieden hulp aan mensen die ondersteuning en begeleiding nodig hebben op financieel en administratief gebied. ISOFA is aangesloten bij het landelijk netwerk Schuldhulpmaatje. De problemen van de cliënten zijn van uiteenlopende aard, maar de nadruk ligt vooral op schuldenproblematiek en het niet goed kunnen omgaan met financiën. Het grootste deel van onze vrijwilligers helpt mensen aan huis in een 1 op 1
situatie. Daarnaast is er het ISOFA spreekuur en het inloopspreekuur Poen & Papier. Meer informatie kunt u vinden op www.isofa.nl

Molen de Roos staat al sinds 1679 aan wat we nu de Phoenixstraat noemen en maalt al sinds die tijd graan tot meel. Het is de enig overgebleven molen van de 18 molens die ooit in Delft hebben gedraaid. Nu is Molen de Roos een bruisend, open en werkend icoon van Delft, waar je Ambacht, Techniek, Geschiedenis & Cultuur beleeft. In de molen is ook molenwinkel Ambacht, voor Delfts Molenmeel, streekproducten en handige bakhulpmiddelen als gist. Als je aan gist denkt, denk je natuurlijk meteen aan meel. In vroeger tijden stond er zelfs een molen bij de gistfabriek: Het Fortuin. Graag vertellen we je meer over meel, gist en brood.

Inloophuis Debora is een ontmoetingscentrum voor (ex-)kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden. Wij zijn er voor de inwoners van de gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland. Inloophuis Debora biedt psychosociale steun en ontspannende activiteiten. Voor aanvullende informatie over bovengenoemde onderwerpen, en meer, kijk je op de website: www.inloophuisdebora.nl Voor aanmelding of vragen mail je naar: inloophuisdelftcontact@gmail.com, of bel je: 015-257 27 67. Adres: Aart van der Leeuwlaan 9, 2624 PK Delft. We horen graag van je.

Van Beest, Knol & Vermeulen gerechtsdeurwaarders zijn gevestigd in het Park en verzorgen op de Van Marken Dag een leuke minispoorlijn waar volwassenen en kinderen in kunnen meerijden.

Gymnastiekvereniging Sparta heeft haar oorsprong in het Agnetapark en geeft op de Van Marken Dag verschillende demonstraties. Sparta biedt lessen aan voor alle leeftijden, voor jongens, meisjes, dames en heren. Het begint met kleutergymnastiek voor kinderen van ongeveer 4/5 jaar. Als de meisjes en jongens ongeveer 6 jaar worden stromen ze door naar een van de meisjes- of jongensgroepen. Voor dames en heren is er naast de turngroep ook een les Fit op Maat 35+, waar bewegen op eigen niveau centraal staat. Ook dames en heren van de turngroep kunnen deelnemen aan wedstrijden.

The Barn; een van de bedrijven die gevestigd zijn in de gebouwen van het Agnetapark, zal in een kraam zijn activiteiten laten zien. Mensen zijn de fundering van bijna elke organisatie. Blijvend succes hangt af van hun vaardigheden en de manier waarop ze samenwerken. Bij The Barn weten we hoe effectief serious games zijn in het faciliteren en trainen van deze belangrijke aspecten. Sinds 2011 hebben we veel succes gehad hierin. Daarom kunnen wij jou helpen om de kracht van serious games ook in jouw organisatie toe te passen.

Stromend bewegen met Tai Chi en Chi Neng Qigong. Met Chi Neng Qigong kun je je welzijn in je eigen hand nemen en leren jezelf lief te hebben. De oefeningen  zijn eenvoudig door iedereen te leren en bestaan uit rustige vloeiende bewegingen, waarbij de geest tot rust komt. Dezelfde basiskracht die je bij Qigong opbouwt en gebruikt, wordt ook bij T’ai-chi-ch’uan gebruikt, onderhouden en versterkt. Tai chi is een interne vechtkunst waarbij je bij de ‘vorm’ stappen in de ruimte maakt en je bewust je omgeving verkent vanuit een ontspannen lichaam en geest. De oefeningen maken je bewust van je (lichamelijk en geestelijk) evenwicht en van de stappen en beweging die je maakt in je leven. Zie voor meer informatie www.stromendbewegen.nl

Something Extra is in handen van Barbara van Gelder. Samen met een team van meer dan 100 kunstenaars uit heel diverse disciplines doet zij kunst en cultuurprojecten door heel Nederland en zelfs daarbuiten. Barbara studeerde af als historicus en maakte een dansvoorstelling over 100 jaar dansrages voor het Historisch Museum Amsterdam. “Dat was in 2000 en tot op de dag van vandaag is de voorstelling te zien op scholen door heel Nederland.” Ook in het Mauritshuis en voor Boijmans van Beuningen komt zij met grote regelmaat in actie tijdens museumnachten, relatie avonden en andere evenementen. “Ik geef energie aan evenementen door een verrassend warm welkom of interactief intermezzo.”

Straatmuzikanten:

Ferry Vane: muziek met zang en gitaar van twee bevlogen Niel Young fans. Doet je verlangen naar kampvuur en openluchtfestival. ‘Amazing time for everyone’.

Ton van Graas; wie kent hem niet. Regelmatig te zien in de binnenstad van Delft.

Aanvankelijk zou Dansschool Wesseling ook meedoen aan deze Van Marken Dag. Als gevolg van de geldende coronamaatregelen is dit onderdeel helaas komen te vervallen. Wij danken Dansschool Wesseling in elk geval voor hun inzet!

 

 

Sponsors:

BLIJF OP DE HOOGTE!
Ontvang De Fabrieksbode
Als u uw emailadres opgeeft ontvangt u De Fabrieksbode. Vol met laatste ontwikkelingen, exclusieve acties en meer van Museum Van Marken.
(Wilt u de Fabrieksbode direct ontvangen?
Word dan Vriend!)
Verstuur
Probeer het, u kunt zich op elk moment weer afmelden...
close-link